Soldak Entertainment Forums

Soldak Entertainment Forums (http://www.soldak.com/forums/index.php)
-   Din's Curse BETA (http://www.soldak.com/forums/forumdisplay.php?f=23)
-   -   Din's Curse and most recent nVidia drivers (http://www.soldak.com/forums/showthread.php?t=2177)

Valgor 04-02-2010 12:11 PM

Din's Curse and most recent nVidia drivers
 
Ever since I installed nVidia's most recent release of their notebook-compatible display drivers (197.16), it takes anywhere from 1 to 5 minutes for the main menu to appear on screen,
with lots of HDD activity going on in the background. Before the change, it rarely took longer than a few seconds.
The game also seems to have taken a slight, but nonetheless noticeable performance hit, especially with Monitor Sync checked.

Anyone here sharing my experience?

Valgor 04-03-2010 01:42 PM

Just found out nVidia's new notebook drivers had nothing to do with the issue...
It seems the 1.000 patch was to blame, since it somehow enabled the "autoBuildTextures" option in the game's user.cfg file. Setting it back to "0" alleviated the problem.

By the way, what does "autoBuildTextures" do that could potentially increase loading times?

Shadow 04-04-2010 09:48 AM

AutoBuildTextures has always been on. What it does is build the textures in the format it needs if it doesn't have them. With the default settings, if you dropped a tga file format texture in somewhere it would automatically convert it to our compressed format.

Valgor 04-04-2010 07:35 PM

If it's always been on, why didn't it affect the loading times previous to version 1.000?
Maybe it's something nVidia changed with their drivers after all.

chk_ngts 04-05-2010 01:02 AM

Has anyone had any problems with 1.000 simply refusing to open? I've been getting the following popup:

"Critical Error

Couldn't find base BaseItem referenced in TeleportStone"

Huh?

Kruztee 04-05-2010 01:22 AM

Quote:

Originally Posted by chk_ngts (Post 12744)
Has anyone had any problems with 1.000 simply refusing to open? I've been getting the following popup:

"Critical Error

Couldn't find base BaseItem referenced in TeleportStone"

Huh?



That sounds like an issue with a corrupted assets archive to me. Have you ever used a modded version of the game? If it continues, I'd suggest backing up your saves and reinstalling. Extremely unlikely that what you're seeing is a driver issue.

Shadow 04-05-2010 09:13 AM

Quote:

Originally Posted by Valgor (Post 12739)
If it's always been on, why didn't it affect the loading times previous to version 1.000?
Maybe it's something nVidia changed with their drivers after all.

From the game's perspective there are 2 possibilities. You have turned off compressed textures, they are no longer supported, or something else changed that would require the game to build all of the textures in a different format. The other possibility is that you have unzipped everything and now instead of checking lots of files in 1 zip the game has to check lots of individual files which is a lot slower.

If neither of these things is happening it's probably not the game.

Valgor 04-05-2010 12:10 PM

Well, compressed textures are enabled in-game, though I don't know if they're still supported by the new drivers.
While I haven't unzipped the game's assets myself, there is an "Assets" folder under C:\ProgramData\DinsCurse\ which is about 330 MB in size.
I tried deleting it, and it seems the game always creates a new one as long as autoBuildTextures is set to 1. I guess that is what's taking it so long.

Shadow 04-05-2010 01:49 PM

Yeah, it's building textures for some reason. What is the extension of the files in there? They should be rtx or ctx.

Valgor 04-05-2010 07:31 PM

The file extensions are all .rtx, both in the Models and Textures subfolders, and their respective subfolders as well.
I'm taking it .rtx is the uncompressed format?


All times are GMT -4. The time now is 11:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2007 - 2019 Soldak Entertainment, Inc.