Soldak Home   Drox Operative   Din's Curse   Depths of Peril   Zombasite  

Go Back   Soldak Entertainment Forums > Zombasite > Zombasite modding
Register FAQ Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-30-2018, 12:14 PM
milithien milithien is offline
Amateur
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 17
Default Polish translate project

Hello. I intend to translate to polish zombasite, however, I have a problem with the font which does not accept Polish characters(ą ć ę ł ń ż ź) . Is it possible to do something about it?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-02-2018, 01:36 PM
Shadow's Avatar
Shadow Shadow is offline
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dallas, TX
Posts: 8,955
Default

I believe you can do it. You will need to grab the modding SDK from Drox Operative and use the FontGen tool to create a new font at the various needed sizes that has the polish characters in it.
__________________
Steven Peeler
Designer/programmer
Depths of Peril, Kivi's Underworld, Din's Curse, Drox Operative, Zombasite, & Din's Legacy
Patreon
Reply With Quote
  #3  
Old 07-03-2018, 05:06 AM
milithien milithien is offline
Amateur
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 17
Default

so, I downloaded and launched FontGen.exe. Dose window appeared for a moment and disappeared. I created the font files "arial12" I do not have the option to choose the size of the font to be created because the window itself disappears. font files assembled as described, in system.gdb I changed the standard font to arial and unfortunately nothing changed. I do not know what I'm doing wrong.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-03-2018, 05:11 AM
milithien milithien is offline
Amateur
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 17
Default

running FontGen.exe with cmd opens a separate window and the rest proceeds as in the case of standard startup
Reply With Quote
  #5  
Old 07-03-2018, 11:15 AM
Shadow's Avatar
Shadow Shadow is offline
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dallas, TX
Posts: 8,955
Default

Fontgen is a command line tool. You just need to run it from cmd and give it the correct parameters. Here's how I generate the font for the game:

fontgen name Gentium size 8 textureSize 128
fontgen name Gentium size 10 textureSize 128
fontgen name Gentium size 12
fontgen name Gentium size 16
fontgen name Gentium size 20
fontgen name Gentium size 24
fontgen name Gentium size 28 textureSize 512
fontgen name Gentium size 32 textureSize 512
fontgen name Gentium size 36 textureSize 512
fontgen name Gentium size 40 textureSize 512
fontgen name Gentium size 48 textureSize 512
__________________
Steven Peeler
Designer/programmer
Depths of Peril, Kivi's Underworld, Din's Curse, Drox Operative, Zombasite, & Din's Legacy
Patreon
Reply With Quote
  #6  
Old 07-03-2018, 12:19 PM
milithien milithien is offline
Amateur
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 17
Default

thanks for the hints. I have yet to force the game to work I've put .fnt files in assets001\fonts and .tga in
assets001\textures\ fonts. in the
assets001\Database\systems.gdb file, I changed the appropriate fields to new fonts.
FontTinyDefault Arial8
FontVerySmallDefault Arial10
FontSmallDefault Arial12
FontDefault Arial16
FontLargeDefault Arial20
FontVeryLargeDefault Arial24
FontCriticalHit Arial24
FontXP Arial20
FontItem Arial12
FontVeryLargeDefault2 Arial32
FontVeryLargeDefault3 Arial40
FontVeryLargeDefault4 Arial48

in the game, strange symbols appear instead of Polish letters.
I also tried using the unicode diacritical signs (unicode) without success

tga files do not convert to ctx. Maybe this is the reason
Reply With Quote
  #7  
Old 07-03-2018, 02:52 PM
milithien milithien is offline
Amateur
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 17
Default

in .trn files should I write Polish characters expressed by some code or normally?
sorry for so many questions and so little knowledge
Reply With Quote
  #8  
Old 07-03-2018, 03:17 PM
Shadow's Avatar
Shadow Shadow is offline
Super Moderator
 
Join Date: Jun 2007
Location: Dallas, TX
Posts: 8,955
Default

In general you don't want to modify the zip files directly. The mod sdk tries to describes how to do it so it will work well with other mods and new patches.

I believe you are going to need to use normal ascii text, not unicode. Basically the ascii index of the characters will need to match what is in the font.
__________________
Steven Peeler
Designer/programmer
Depths of Peril, Kivi's Underworld, Din's Curse, Drox Operative, Zombasite, & Din's Legacy
Patreon
Reply With Quote
  #9  
Old 07-03-2018, 03:35 PM
milithien milithien is offline
Amateur
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 17
Default

I give up. I do not understand how it all works. will remain without any Polish letters. maybe somebody smarter will one day take them to ready-made Polish files. Thanks a lot for any help on the subject
Reply With Quote
  #10  
Old 07-05-2018, 05:52 PM
milithien milithien is offline
Amateur
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 17
Default

I did to. unfortunately in the generated font there are not all Polish characters
They are: ąĄ łŁ śŚ żŻ źŹ Ć Ę lack ć ę σΣ ńŃ
will try to create them, we will see
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © 2007 - 2019 Soldak Entertainment, Inc.